Roladki schabowe z farszem z kurek

14.07.2018

Nie chcemy znów podawać tradycyjnego schabowego możemy wykorzystać przepis na roladki. Farsz przygotowany ze świeżych kurek jest ciekawym sposobem wypełnienia roladek. Smakują również doskonale na zimno.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe około 1 cm grubości
  • 500 g świeżych kurek
  • kilka łyżek masła
  • olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano,sólo,pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Kotlety rozbić aby powstały cienkie płaty, posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki. Kurki pokroić w kostkę posolić, posypać pieprzem i podsmażyć na masełku, kilka minut (około 10 minut) Czosnek posiekać w kostkę podsmażyć na masełku około 1 minuty, dołożyć do kurek. Całość posypać oregano w razie potrzeby dosolić do smaku, wymieszać farsz.

Kotlety posmarować cienko masełkiem( można czosnkowym) następnie rozsmarować farsz z kurek, zostawiając od brzegu na końcu około 1,5 cm . Zwijać roladki po skosie, będą tworzyły się takie sople. Tak wykonać pozostałe roladki.Gotowe panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni, na oleju do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 170 stopni około 40 minut,pod przykryciem.

Podajemy z ziemniaczkami z wody,frytkami i ulubioną surówką. Jeżeli zostaną jako dodatek do pieczywa pokrojone w plasterki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *