Potrawka z serc indyczych

03.12.2018

Bardzo proste danie i wyjątkowo smaczne. Można podawać z kaszą, ryżem ,ziemniakami. W mojej rodzinie przyjęła się kasza i szczerze polecam tę wersję.

Składniki

  • 1/2 kg serc indyczych
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz,sól
  • papryka słodka, ostra

Serca indycze opłukać, obrać z błonek pokroić na grubsze plastry. Warzywa pokroić w koskę po za marchewką. Marchew w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej 2 łyżki. Wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa chwilę poddusić około 5-10 minut. Warzywa przełożyć do rondelka. Patelnię oczyścić wodą i resztki po smażeniu przelać do warzyw. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć sera i podsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do warzyw. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody dodać do potrawki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą, według własnego smaku. Przykryć i dusić około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec rozmieszać łyżkę mąki z niewielką ilością zimnej wody ,wlać do potrawki, zamieszać zagotować.  Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *