Potrawka cielęca/wołowa w warzywach

21.02.2018

Witam bardzo ciepło wszystkich, zwłaszcza  teraz kiedy zima jeszcze nie odpuszcza i nadchodzą mrozy. To nikogo nie powinno dziwić w lutym, ale jak do tej pory było całkiem ciepło jak na tę porę roku.

Dzisiaj zaproponuję danie, które dość łatwo się przyrządza. Można wykonać z cielęciny lub wołowiny.  Podawać z ziemniakami, bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi ale również i ryżem. Można oczywiście pozostać tylko przy surówce.

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce lub wołowe ( ok 1 cm grubości)
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 małego pora tylko biała część
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina( jeżeli robimy z wołowiny)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • sól,pieprz do smaku, słodka papryka opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki(opcjonalnie)
  • szeroki rondel najlepiej z grubym dnem

Mięso delikatnie rozbijamy płaską stroną tłuczka. Jeżeli mamy rondel z grubym dnem, rozgrzać garnek, pokropić wodą w celu sprawdzenia jego rozgrzania, jeżeli kropelki zamieniają się w małe kuleczki tzn rozgrzany odpowiednio. Garnek  rozgrzewamy oczywiście bez tłuszczu. Jeżeli mamy normalny garnek lub głęboką patelnię rozgrzewamy trochę oleju i wkładamy mięso podsmażamy z obydwu stron do zrumienienia.Jeżeli garnek z dnem grubym, wkładamy do suchego garnka, przykrywamy pokrywką i ok 1 min do zrumienienia i na drugą stronę.Wcześniej warzywa ścieramy na jarzynowej tarce solimy odrobinę, posypujemy pieprzem i dodajemy do podpieczonego mięsa i  dusimy z mięsem ok 15 min na wolnym ogniu. ( jeżeli mamy mięso wołowe to w tym miejscu dajemy wino).Kostkę bulionową mieszamy w 1/2 szkl gorącej wody i wlewamy po 15 minutach duszenia warzyw do mięsa i gotujemy powoli do miękkości mięsa razem czas gotowania ok 1 h( ze względu na rodzaj mięsa może się wydłużyć)

Pod koniec gotowania, jeżeli uznamy, że chcemy zagęścić potrawkę dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną w  1/3  szklanki zimnej wody. Wlewamy i chwilę gotujemy. Lub zostawiamy w wersji bez mąki, też jest dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku, można odrobinę słodkiej papryki w proszku dodać.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *