Polędwiczki z sosem serowym

03.08.2018

Obiad w pół godziny i do tego bardzo smaczny, myślę że jest to możliwe. Zapraszam do przepisu na pyszne polędwiczki:)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • po 150 ml bulionu warzywnego i wina białego wytrawnego
  • serek topiony
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz

Polędwiczki pokrój w grubsze plastry. Oprósz solą i pieprzem natrzyj oliwą. Podsmaż na łyżce masła,przełóż do naczynia żaroodpornego,posmaruj musztardą i posyp wiórkami masła. Wstaw do piekarnika na 180 stopni 20 minut.Wyłącz piekarnik, pozostaw jeszcze na 5 minut.

W czasie pieczenia na łyżce masła podsmaż łyżkę mąki. Dodaj bulion i wino, przemieszaj. Następnie rozdrobniony serek topiony. Gotuj aż zgęstnieje i wszystko się połączy.Sos dopraw gałką ,solą i pieprzem. Polędwiczki podawaj z podpieczonymi ziemniakami polane sosem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *