Polędwiczki w sosie śliwkowym

04.10.2018

Niezwykłe danie na wyjątkowe obiady czy ciepłe kolacje. Jeżeli chcecie uzyskać „efekt wow”  przy okazji  spotkania  rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:)

Składniki

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • sól, pieprz do smaku

Sos

  • 400 g śliwek
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sólo,pieprz

Śliwki wypestkować ,przeciąć na połówki. Polędwiczki pociąć na plastry około 1 cm grubości. Posolić posypać pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć polędwiczki na złoty kolor z dwóch stron. Przełożyć na talerz.Składniki na sos wymieszaj ze sobą wlej na patelnię po smażeniu. Dodaj połówki śliwek, włóż mięso i duś około 15 minut na wolnym ogniu( mieszać co chwilę).W piekarniku nagrzanym do 180 stopni chwilę podpiecz szynkę( brzegi zaczną się wywijać) Polędwiczki podawaj polane sosem z plastrami szynki. Jako dodatek ziemniaki puree.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *