Piersi z kurczaka w zupie cebulowej

30.03.2018

Można gości zaskoczyć tym daniem. Tutaj muszę podziękować mojej znajomej u której gościłam i tam miałam przyjemność skosztować tej pyszności:)) Szczerze polecam szybko się przygotowuje i bardzo dobrze smakuje.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram)
  • 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku
  • 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30%
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Podawać z ryżem, warzywami itp. Ja podałam z gotowanym brokułem z sosem czosnkowym

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *