Nadziewane piersi z kurczaka

30.10.2018

Kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami to wyśmienite danie obiadowe. Kiedy chcemy zaskoczyć gości, rodzinę i podać filety z kurczaka w innym stylu, szczerze polecam. Delikatne, smaczne, można podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami z wody z dodatkiem ulubionych surówek.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
  • wykałaczki

Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na patelni około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki dokładnie wymieszać, odstawić.

Piersi z kurczaka naciąć  z boku, robiąc w środku kieszonkę. Uważać aby ona się wytworzyła między dwoma płatami mięsa, aby nie przeciąć, bo farsz wypłynie . Piersi dokładnie posolić , posypać pieprzem na wierzchu i w środku kieszonki. Do środka wkładamy farsz, dwa brzegi mięsa spinamy wykałaczką lub dwoma, aby farsz nie wypłynął. Tak postępujemy z wszystkimi filetami. Jajko roztrzepać, przygotować bułkę tartą.

Na patelni rozgrzać olej, maczać filety w jajku, bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 30 minut w 180 stopni.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *