Nadziewane filety z piekarnika

31.01.2019

Fantastyczne kotlety bardzo soczyste i niezwykle smaczne. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno pokrojone w plastry. Świetnie się sprawdzi jako danie obiadowe podane z ulubionymi dodatkami. Szczerze polecam.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g białego sera
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 pęczka siekanego szczypiorku
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Do serka białego dodać szczypiorek, paprykę, czosnek, kurkumę, pieprz i sól oraz mleko, dokładnie wymieszać. Filety dokładnie natrzeć solą, naciąć z boku tak aby powstała  kieszeń. Ostrożnie, aby nie rozciąć od góry bądź dołu. Wybierajmy filety większe, wtedy więcej farszu włożymy będą smaczniejsze. Wkładamy do kieszeni farsz dość ciasno go wciskamy. Brzegi spinamy wykałaczkami.

Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą na talerz.. Panierujemy w jajku, bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.

Zapiekamy 40 minut w 200 stopni. Podajemy od razu na gorąco lub studzimy i kroimy w plastry.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *