Langosz- węgierski placek z Chorizo

12.06.2018

Specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej).Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Podawane na rozmaite sposoby. Moje placki podałam z sosem czosnkowym, chorizo i  żółtym serem. Są pyszne:)

Składniki

  • 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 25 dkg drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ser żółty
  • kilka plasterków chorizo
  • sos czosnkowy ( mały jogurt naturalny, łyżka majonezu, kilka ząbków zmiażdżonych czosnku, sok z 1/2 cytryny, pieprz , sól, do smaku-wszystko wymieszać)
  • olej do smażenia

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru,  odstawić niech podrosną. Ziemniaki obrać , zmielić. Do miski wsypać mąkę, sól, ziemniaki, wlać oliwę oraz drożdże. Wszystko wymieszać na elastyczne ciasto. Gdy za gęste dodać ciepłego mleka,  gdy zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić, niech podwoi objętość. Formować placki o grubości około 1 cm-1,5 cm wielkości talerzyka deserowego. Olej rozgrzać na głębokiej patelni ( około 4-5 cm) smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron. Wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ,odsączyć z nadmiaru oleju. Posmarować sosem czosnkowym,ułożyć chorizo i posypać serem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *