Kurczak z ryżem i bakaliami

05.02.2019

Ciekawy przepis kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie przyprawami jest niezwykle aromatyczna. Danie dość proste w przygotowaniu. Musimy zaopatrzyć się w kilka nietypowych przypraw ale myślę, że jak posmakujecie tej potrawki będzie częstym gościem u Was w domu:)

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 400 g ryżu jaśminowego,gotowanego
  • 2 saszetki pasty Tom Yum Kanokwan
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • ok 2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paski
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sosu Sriracha
  • 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę( biała część)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki zapiekanej cebulki
  • sól morska

Mięso wymieszać z saszetką pasty Tom Yum,doprawić solą morską. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju kokosowego.Marchewkę obgotować w wodzie ok 3 minut. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju kokosowego, dodać imbir, roztrzepane jajka i sos Sriracha. Mieszać, aż jajka się zetną.Dodać marchewkę,kapustę pekińską,rodzynki,orzechy. Energicznie mieszamy dodajemy mięso oraz ryż. Doprawić pastą curry,sosem sojowym i zapiekaną cebulką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *