Karkówka po żydowsku

10.01.2019

Karczek jest mięsem bardzo lubianym ,chyba przez większość. Można go przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Dzisiaj jeden z ciekawszych przepisów. Miałam okazję spróbować na kolacji u znajomych. Mięso pyszne:)

Składniki

  • ● 1 kg karkówki
    ● 500 g pieczarek
    ● 3-4 cebule
    ● 5-6 konserwowych ogórków
    ● sól, pieprz
    ● majeranek
    ● 3 łyżki przecieru pomidorowego
    ● 3 łyżki keczupu
    ● 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
    ● olej do smażenia
    ● 5 dag mąki

Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Posypujemy solą,pieprzem,majerankiem. Obtaczamy w mące. Podsmażamy z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy na plastry,cebulę w piórka. Dusimy chwilę na rozgrzanym oleju,następnie wykładamy na mięso. Ogórki kroimy w plasterki wykładamy na potrawę.Przygotowujemy sos.

Zalewę mieszamy dokładnie z keczupem i przecierem,wylewamy na mięso.

Naczynie przykrywamy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy około godziny. Podajemy ze świeżym pieczywem,ryżem itp

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *