Kacze piersi na słodko

15.04.2018

Wykwintne danie, które zaskoczy naszych gości. Mieszanka różnych smaków sprawia ,że mięso jest wyjątkowo smaczne. Pozostawienie mięsa na dłuższy czas w marynacie, powoduje, że staje się bardziej kruche. Dlatego przygotujmy najlepiej mięso w bejcy dzień wcześniej. Jeżeli czasu mamy zbyt mało, może również być przygotowane na kilka godzin przed podaniem.

Składniki

  • 4 pojedyncze kacze piersi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • szczypta cynamonu

Kacze piersi, oczyść, opłucz. Zalej bejcą( 2 łyżki oleju, musztarda, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu). Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Po tym czasie lekko osącz ,kładź na rozgrzaną patelnię z olejem skórką do dołu. Smaż około 5 minut. Przekręć na drugą stronę smaż 2 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 stopni. Po tym czasie wyjmij niech 5 minut odpoczną i pokrój na plastry około 2 cm. Rozgrzej na patelni olej podsmaż piersi, aż się zarumienią. Dodaj czosnek, konfiturę, sos sojowy, miód, szczyptę cynamonu,wymieszaj i chwilę podgrzej. Mięso dokładnie pokryj sosem.Podawać z ryżem i wybraną surówką. Można podsmażyć dopiero tuż przed podaniem a upiec wcześniej. Świetnie smakują polane na wierzchu octem balsamicznym, Ja wypróbowałam u siebie ,chodź w przepisie tego nie było, ale polecam:)

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *