Golonka indycza pieczona

 

10.02.2019

Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam.

Składniki

  • 3 indycze golonki
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 główki czosnku
  • mała czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 2 średnie ziemniaki

Marynata

  • łyżeczka soli i pieprzu
  • łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 główki czosnku,przeciśniętego

Golonki umyć, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przygotować marynatę, z dwóch stron posmarować golonki, zamknąć i na min 1 h do lodówki.

Marchew pokroić w półplasterki, cebulę w piórka,ziemniak na małe ćwiartki, 1/2 czosnku w plasterki. Paprykę w kostkę.

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wyjąć z lodówki golonki.obsypać warzywami, naczynie przykryć i wstawić do pieczenia na 2 h. Przed wyjęcie spróbować widelcem mięso czy dostatecznie miękkie. Podawać na ciepło z dodatkami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *