Filety drobiowe po włosku

11.10.2018

Fantastyczne danie, aromatyczne, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Zaskoczycie tym daniem nie jedno podniebienie:)

Składniki

  • 4 małe piersi z kurczaka posolone i posypane pieprzem
  • 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • słoiczek zielonych oliwek wydrylowanych ( 200g )
  • 1 cebula posiekana
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka gałązek rozmarynu lub suszony
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka

Szynkę pokroić obsmażyć chwilę na oliwie wyjąć na papierowy ręcznik. Cebulę i czosnek włóż do oleju po szynce chwilę podsmaż, następnie dodaj filety pokrojone na mniejsze kotlety. Podsmaż na złoty kolor po obu stronach. Wyjąć do miseczki i nakryć folią aluminiową aby nie stygły. Do sosu wlać wino zwiększyć ogień niech nie co wyparuje. Następnie zmniejsz ogień. Dokładamy pieczarki, przecier, pomidory i szynkę oraz 4 łyżki wody. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Mieszamy wszystko następnie wkładamy piersi, solimy,posypujemy pieprzem ,papryką według uznania  i  dusimy około 15 minut bez pokrywki. Na koniec dodać oliwki, natkę pietruszki i wymieszać. Podajemy z bagietką ,ryżem lub samodzielnie.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *