Chrupiąca pierś kaczki

15,11.2018

Wykwintne i bardzo smaczne danie. Wymaga wcześniejszego marynowania mięsa, im dłużej tym lepiej, min 2h. Mięso najlepiej zostawić w marynacie,w lodówce na całą noc.

Składniki

    • 2 szt. piersi kaczki dużych, ze skórą
    Marynata:
    • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • pieprz,sól
    Dodatki:
    • 1 szklanka ryżu ugotowanego z dodatkiem 1 łyżki przyprawy curry
    • mieszanka chińska warzyw
    • 1 kostka bulionowa
    •  1 płaska łyżka mąki

1 łyżka masła

W małej miseczce wymieszać składniki marynaty. Pierś kaczki  natrzeć ,solą  i pieprzem, włożyć do płytkiego, żaroodpornego naczynia. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie odlać marynatę z kaczki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 45 minut,przykryć folią ( czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od grubości mięsa, najlepiej po 30 min sprawdzić widelcem twardość mięsa) Mięso piec smarując często glazurą. Przełożyć filety z naczynia na ruszt grilla skórką do góry. Podpiekać jeszcze ok 15 minut( pilnować aby się nie spiekły) aż glazura ulegnie karmelizacji i skórka stanie się chrupiąca. Wyjąć na deseczkę niech mięso odpocznie i kroić w plastry.

 

W trakcie pieczenia kaczki ugotować ryż z dodatkiem curry w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, wyjąć na miseczkę.Na patelni rozgrzać masło, dołożyć mąkę i zrobić zasmażkę. Bulion rozpuścić w 1/2 gorącej wody i wymieszać z zasmażką. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Można doprawić pieprzem, ziołami.

Na półmisku ułożyć pierś, dookoła warzywa i osobno podać kulkę ryżu.Bardzo dobrze komponuje się z sosem słodko kwaśnym chilli

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *