Chińskie Jeżyki

09.10.2018

Smaczne chińskie danie. Jeżyki przygotowane na parze. Mięsa,warzywa ,grzyby i inne składniki gotowane na parze mają wysokie walory smakowe. Produkty umieszczamy na sicie, wkładce do gotowania itp, przykrywamy. Nie mogą dotykać wody.

Składniki

  • 1 szklanka krótkiego ryżu
  • 500 g chudej wieprzowiny zmielonej
  • 10 dkg słoniny pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wódki lub białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz

Ryż dokładnie wypłukać,zalać czystą, zimną wodą,odstawić na 3 h. Odsączyć i wysypać na płaski duży talerz. Mięso włożyć do miski 1/2 łyżeczki soli,dodać sos sojowy,wyrobić. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 2h do lodówki. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać dokładnie w ryżu. Gotować na parze pod przykryciem na parze 30 minut.Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym, słodkim sosem chili

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *