Słodkie jeżyki

04.01.2019

Wesołe ciastka jeżyki. Z pewnością spodobają się najmłodszym ale nie tylko. Wykonane z ciasta jak na bajaderki. W wersji dla dorosłych z dodatkiem rumu.

Składniki

  • duża paczka herbatników kakaowych typu petitki
  • 1/4 kostki masła
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1/2 -1 słoik dżemu
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżka kakao opcjonalnie
  • słonecznik w karmelu około 1 szklanki
  • cukrowe koraliki

Ciastka zmiksować. Czekoladę 1 sztukę rozpuścić z masłem dodać do ciastek. Można zrobić bardziej czekoladowe dodając kakao. Dołożyć 1/2 słoika dżemu w wersji dla dorosłych rum. Wszystko wymieszać gdy ciasto zbyt gęste dodać dżemu. Formować jeżyki układać na desce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarować pędzelkiem wierzchy jeżyków. Słonecznik wsypać do miseczki maczać jeżyki posmarowane czekoladą. Na koniec dokleić oczka i nosek z koralików. Odstawić do lodówki na około 2 h.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *