Muffinki na kwaśnym mleku

 

25.11.2018

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobiło się trochę świątecznie dzięki białej polewie, wykonanej z lukru królewskiego. Zachęcam do zrobienia, przepis naprawdę prosty.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • dekoracje na wierzch ( koraliki,gwiazdeczki itp)

Białka ubić na sztywno. Mleko,żółtka,olej wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sodę, sól,mieszankę jajek z mlekiem, powtórnie zamieszać. Można w mikserze lub ręcznie. Na koniec dodać białka i  wymieszać łyżką aby piana z białek nie opadła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub kwadratami z papieru do pieczenia. Nakładać do 3/4 wysokości foremek ciasto. Piec w 180 stopni około 20 minut lub do suchego patyczka i zarumienienia z wierzchu muffinek.

Lukier

Białko ubić, dodawać po trochu cukier puder dalej ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny dokładnie wymieszać.

Wyjąć muffinki z formy, przestudzone dekorować lukrem oraz koralikami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *