Babeczki róże

14.03.2018

Smaczne i zarazem bardzo dekoracyjne babeczki. Dość proste w przygotowaniu, ciasto kruche i jabłka. Ciasto musi być dość elastyczne aby podczas zwijania się nie kruszyło. Aby tak było dodałam śmietanę, smalec i masło zawartość tłuszczu 82%. Tłuszcz jest dość ważny musi być masło dobrej jakości. Zachować należy proporcje 3:2:1 tzn. 300g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudruAby ciasto ładnie cienko rozwałkować, co jest istotne przy  tych babeczkach włożyć go między folię spożywczą i wtedy wałkować długie paski.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zawartość tłuszczu 82%)
  • 100 g smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 4-5 jabłek czerwonych średniej wielkości
  • foremka na mufinki

Syrop do jabłek

  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 cytryny

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać pozostałe składniki, 2 żółtka,cukier, śmietanę, szczypta soli i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2h.

Jabłka pokroić w plastry , przekroić na pół wyjąć nasionka. Zagotować wodę z cukrem i do wrzątku wrzucić plasterki na ok 8 minut. Muszą być elastyczne. Wyjąć ostudzić, skropić cytryną,  odłożyć niech wystygną.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt wycinać długie paski o szerokości 5-6 cm. Każdy pasek posmarować rozkłóconym jajkiem. U góry paska układać plasterki,grzbietem ze skórką do góry na zakładkę( patrz foto poniżej). Dolnym brzegiem nakryć jabłka i zwijać ślimaczka. Układać w formie na mufinki piec około 45-50 minut( ciasta jest dość duże więc czas pieczenia jest ważny aby się dopiekły) Jeżeli paski będą węższe to wtedy będą piekły się krócej, muszą się na wierzchu zarumienić.

Wyjmujemy,studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

Share Button

2 myśli na temat “Babeczki róże”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *