Wieniec wigilijny

22.12.2018

Piekna jadalna ozdoba stołu. Szczerze polecam wygląda  dekoracyjnie i wyśmienicie smakuje:)

Skladniki

  • 500g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szkło mleka
  • po 2 łyżki masła i cukru
  • 3żołtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkło cukru

Nadzienie

  • 100 g czekolady
  • 100 g rodzynek
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej, orzechów włoskich
  • 1 łyźka cynamonu

Dekoracja

suszone owoce, czekolada starta,żurawina itp

Mleko podgrzać. Mąkę wsypać do miski. wlać mleko, wkruszyć drożdże dodać cukier 2 łyżki , odstawić do wyrośnięcia Masło rozpuścić, jajka ubić z cukrem. Masło, jajka dodać do rozszczynu wyrobić ciasto, przkryć odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na prostkąt. Masło utrzyj z cynamonem rozsmaruj na cieście.Posypać startą czekoladą, rodzynkami, skórką, orzechami.Zrolować jak roladę. Zawinąć w okrąg końce połączyć. Ułożyć na blaszce piec w 190 stopni ok 35 minut.

Posmarować lukrem królewskim

1 białko , szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny

Białko ubić, ubijać dalej dodawać po łyżce cukru i sok.

Posmarować wierzch, udekorować suszonymi owocami,żurawiną, czekoladą itp

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *