Torcik z jogurtem i mascarpone

09.04.2018

Wyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu  i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować ten przepis i skorzystałam z truskawek  dostępnych w hipermarketach. Co prawda nie są tak smaczne jak w lecie ale i tak serniczek wyszedł pyszny.

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 150 g masła
  • 7-8 krówek
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250 g świeżych truskawek

Ciastka zmiksować razem z krówkami, dodać masło jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia( samo dno) Masę wyłożyć na dno tortownicy dokładnie ugnieść i na 30 minut do lodówki.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Jogurt ubić razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, chwilę wystudzić i wlać do masy, dokładnie wymieszać. Na spodzie z ciastek ułożyć połówki truskawek , następnie masę serową ( zostawić trochę na dekorację) wygładzić. Szprycą robić małe rozetki, udekorować pokruszonymi krówkami i truskawkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki( najlepiej robić na noc).

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *