Tarta waniliowa z żurawiną

 

Delikatna, aromatyczna tarta dla wszystkich miłośników kruchych ciast, ciasteczek. Można podawać na ciepło wtedy konsystencja masy rzadsza lub na zimno zgęstnieje jak krem. Jadłam jedną i drugą wersję obydwie są smakowite:)

Składniki

Ciasto

  • 25o g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • tłuszcz do formy

Masa

  • 1 laska wanilii
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g żurawin suszonych ( mogą być świeże)

Żurawinę namoczyć na czas przygotowania ciasta i masy, przecedzić przez sitko.

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Blaszkę na tartę ( u mnie 23 cm) wysmarować tłuszczem  . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wylepić formę ciastem, brzegi i dno. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut.

Jajka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Mleko, śmietanę z laską wanilii podgrzać. Cienkim strumieniem wlewać do jajek dalej miksując. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Wylewamy na podpieczony spód(  masa ma dość rzadką konsystencję) Wykładamy połowę żurawiny na wylaną masę. Do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjąć lekko przestudzić wierzch posypać żurawiną.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *