Tarta cytrynowa z bezą

 

Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta jest bardzo dobra:)

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste)

Masa

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 5 białek
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło posiekać nożem. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 22 cm. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni.

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut.

Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto, np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki i na środku resztę wyłożyć łyżką. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut.   Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki zostawić jeszcze chwilę, wyjąć odstawić musi całkowicie zastygnąć.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *