Szarlotka z budyniem

07.02.2019

Szarlotka jest naszym klasykiem wśród ciast. Podobnie jak sernik można ją piec w rozmaitych kombinacjach. Dzisiaj jedna z wersji z budyniem. Chyba nie będzie nikt zaskoczony jak napiszę, że jest pyszna:) Najlepiej smakuje na następny dzień . Wykorzystałam smażone jabłka ze słoika z moich letnich zapasów.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 900 ml mleka

Masa jabłkowa

  • 1 l słoik jabłek
  • 1 budyń śmietankowy ( na 1 l jabłek 1 budyń, na 2l 2 budynie)

Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. 1/3 ciasta zamrozić około 1h, pozostałą część schłodzić w lodówce, min 30 minut. Po tym czasie wyjąć, wylepić blaszkę ok 25/28 cm, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika na ok 13 minut w 180 stopni .

Budynie i mąkę rozmieszać w 200 ml mleka. Pozostałe zagotować z cukrem i masłem , wlać budynie i gotować do zgęstnienia,wystudzić. Do zimnego budyniu dodać żółtko ,wymieszać.

Jabłka wymieszać z budyniem.

Podpieczone ciasto posypać 2 łyżkami kakao. Wyłożyć budyń ,ostrożnie aby nie wymieszać z budyniem warstwy z kakao. Najlepiej kłaść łyżką kupki jedna obok drugiej,wyrównać. Na budyń wyłożyć jabłka w podobny sposób. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika na ok 45 minut w 180 stopni.

Wystudzić ,można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *