Strudel jabłkowy

 

30.01.2019

Od dawna chciałam go zrobić. Muszę się przyznać ,że trochę miałam obawy czy aby wyjdzie taki jak powinien. Pamiętam, pierwszy raz próbowałam strudel przed laty w wyśmienitej restauracji we Wiedniu. Na oczach gości kucharz przygotowywał ciasto a później się czekało na upieczenie. Był wyśmienity, pamiętam jego wskazówki i uwagi ,że jest dość wymagającym ciastem. Musi być odpowiednio cienko rozwałkowane, o odpowiedniej elastyczności itp. Powiem tak, przepis mój mnie zadowolił i szczerze go polecam. Smakuje doskonale z gałką lodów, mniam ,mniam:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej, przesianej
  • 250 ml ciepłej wody
  • olej 30 ml
  • ocet 20 ml
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 kg jabłek obranych pokrojonych w kostkę
  • 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 30 minut przed użyciem
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Składniki na ciasto razem wymieszać,wyrobić dłońmi ,nie mikserem na elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Rozgrzać masło w rondlu, dodać bułkę tartą, wymieszać. Wlać do jabłek. Rodzynki przecedzić, dołożyć do jabłek i wszystko wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować jak najcieniej. Brzegi ciasta porozciągać. Nałożyć połowę farszu, nie za grubo. Zwijać dosyć ciasno w roladę. Polecam elastyczną stolnicę Tupperware jest do tego świetna. Z drugim ciastem to samo. Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć rolady, wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni na ok 45 minut.

Upieczone chwilę wystudzić, kroić na kawałki około 1 cm grubości , posypać cukrem pudrem, przed podaniem. Jako dodatek można dołożyć gałkę lodów.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *