Słodka chata

24.10.2018

Bardzo ciekawe ciasto,  ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Najlepiej robić na noc, wtedy ciasto nabierze wyrazistego smaku. Jest pyszne:)

Składniki

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg masła
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Masa śmietanowa

  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 g świeżych malin

Z podanych składników zagnieść ciasto. Musi być elastyczne jak na pierogi. Gdyby wyszło zbyt rzadkie dodać mąki, za gęste trochę śmietany. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szer ok.10 cm długość ok 17 cm. Nakładać na środek maliny,zwijać w rulon,roladkę, wzdłuż dłuższej części. Układać na blaszce aby nie dotykały siebie, zwinięciem do dołu. Piec na złoty kolor około 30 minut. Dobrze wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub dodać kilka łyżek dobrze ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do śmietany, wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, zacząć nakładać kiedy nieco zacznie gęstnieć.

Układać w blaszce roladki w następujący sposób: trzy roladki, polać śmietaną, nie zbyt duża ilość, tak aby pokryć cienką warstwą. Następnie 2 roladki i znów śmietana, na końcu ostatnia roladka i posmarować pozostałą śmietaną. Posypać startą czekoladą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *