Serowo-malinowy torcik

Fantastyczne ciasto,które zaskoczy swoim wyglądem i smakiem.Torcik z
pewnością nie jest zbyt słodki a krem serowy lekki i wyjątkowo smaczny. Szczerze polecam jedno z lepszych ciast z dodatkiem owoców.

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej przesianej
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Warstwa malinowa

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe

Masa serowa

  • 650 g sera białego zmielonego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 150 g cukru
  • 50 g kakao
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz

  • 1/2 szklanki kawy słodzonej
  • 2-3 łyżki rumu

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, po jednym i ubijamy.Wlewamy olej,miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty, wymieszane w misce i mieszamy ręcznie. Wylewamy do tortownicy 26 cm pieczemy około 25 minut w 180 stopni.

Masa Malinowa

Galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Zalewamy zmrożone maliny ,mieszamy.

Nasączamy ostudzony biszkopt kawą z rumem. Nakładamy gęstniejącą masę malinową, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa Serowa

Kawę zalewamy wrzątkiem 100 ml. Kiedy chwilę przestygnie wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy. Ser miksujemy z cukrem. Osobno ubijamy śmietanę. Wlewamy kawę z żelatyną do sera i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy ręcznie. Wykładamy na warstwę z malin( musi być zastygnięta) do lodówki niech stężeje.

Polewa

Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody,niech napęcznieje.Zagotować 50 ml wody z cukrem i kakao. Dodajemy śmietanę,mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy niech chwilę wystygnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Wystudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Można zatopić na wierzchu świeże maliny.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *