Sernik z bezą

Sernik z bezą niezwykle smaczne i delikatne ciasto. Bardzo dekoracyjnie się prezentuje, w sam raz na szczególne okazje.

 

Składniki:



  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
    • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
    • 2 szklanka mleka 3,2%
    • trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
    • 4 żółtka
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    Wierzch:
    • 7 białek
    • szczypta soli
    • 2/3 szklanki cukru

Uwagi:
*Do sernika używam sera twarogowego mielonego z wiaderka Jeśli ser na sernik jest gęsty (np. Piątnica) to dodajemy 2 szklanki mleka i 1 opakowanie budyniu, jeśli ser jest rzadki (np. Vitello, dr Oetker) to dodajemy 2 szklanki mleka i 2 opakowania budyniu.

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i na 1h do lodówki.

Masa serowa: W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać sok z cytryny i dalej ubijać. Dodać po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierać, wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.

Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepić rozwałkowanym ciastem. Wylać masę serową. Ciasto piec około 50 minut w 175 stopni , lekko się zarumieni.

Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę, Wyłożyć bezę na ser, można wyciskać szprycą do tortów, robić rozetki lub wyłożyć i widelcem zrobić wzory. Zapiekać ok 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylić lekko drzwiczki i znowu pozostawić sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z ciastem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po jakimś czasie na wierzchu ciasta pojawią się kropelki rosy, musi dobrze wystygnąć.

Smacznego:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *