Sernik puszysty

16.09.2018

Są ciasta , które bardzo lubię.Do nich należy sernik ,lubię z tym ciastem eksperymentować, ciągle  próbować nowych przepisów. Serników jest całe mnóstwo i chyba mi trochę czasu zajmie ich odkrycie. Mam nadzieję, że wśród moich czytelników znajdują się osoby ,które podzielają moje uwielbienie do tych ciast:) Zapraszam do przepisu

Składniki

Ciasto

  • 120 g masła miękkiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej przesianej
  • 3 łyżki mleka ( gdy ciasto za gęste dodać dodatkową łyżkę)

Masa serowa

  • 8 jaj
  • 350 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 125 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 kg zmielonego białego sera
  • olejek śmietankowy

Z podanych składników zarobić ciasto. Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem i wyjąć ciasto. Równo rozłożyć na spodzie. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masło rozpuścić w rondelku odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno, odłożyć do miseczki. Żółtka utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dalej dodawać, serek waniliowy, budyń ,kaszę mannę, rozpuszczone masło, biały ser po łyżce i aromat. Na końcu dodać pianę z białek, ręcznie delikatnie wymieszać z masą. Wylać na ciasto i piec około 1 h w 170 stopni. Wystudzić posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego:)

 

Share Button

2 myśli na temat “Sernik puszysty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *