Sernik makowy

 

I znów wracam do sernika,tym razem z makiem. Uwielbiam serniki chyba jeszcze mi zostało sporo do wypróbowania:) Póki co zachęcam do wykorzystania przepisu na sernik makowy, który jest oczywiście najlepszy:)

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100g masła
  • 80 g cukru
  • ok.50 ml mleka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa makowa

  • 200 g zmielonego maku
  • 80 g cukru ( można zastąpić miodem)
  • 75 g kaszy manny
  • 25 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek rumowy lub kilka łyżek rumu

Masa serowa

  • 500 g sera zmielonego
  • 75 g cukru
  • budyń waniliowy
  • 20 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Ciasto

Z podanych składników przygotować gładkie ciasto, 3/4 ciasta wylepić dno formy( u mnie tortownica 25 cm), resztę odłożyć na wierzch. Wstawić na 1h do lodówki.

Masa makowa

Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami na puch. Mak wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia i dodawaj po łyżce do jajek, dalej ubijając. Na koniec wlej masło, rum lub olejek,wymieszaj.Dodaj białka wymieszaj ręcznie.

Masa serowa

Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami, dodawaj po łyżce sera dalej mieszając. Następnie budyń ,proszek do pieczenia,stopione masło,skórkę pomarańczową,wymieszaj. Na koniec białka wymieszaj ręcznie.

Wyjmij formę z lodówki. Masę makową podziel na pół, wyłóż 1 część na ciasto, następnie masę serową i drugą warstwę maku.Na górze postrzępić pozostawione ciasto lub rozwałkować cienki placek na wielkość ciasta i ułożyć na masie makowej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *