Sernik krakowski

16.02.2018

Na weekend  zaproponuję sernik krakowski do którego długo się zabierałam. Zawsze miałam obiekcje, że mi nie wyjdzie. Dzisiaj jestem bohaterem w swojej kuchni bo go upiekłam.Wygląda jak na załączonym foto i jest bardzo smaczny. Myślę,że jutro, jak dotrwa będzie jeszcze lepszy.Przepis łatwy nie powinno zrobienie tego sernika sprawić kłopotu.

Składniki

Ciasto

  • margaryna 130g
  • jajko
  • 270g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • rozkłócone jajko
  • szczypta soli
  • forma 20/30

Masa serowa

  • 1 kg sera
  • cukier 100g
  • cukier waniliowy
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • rodzynki 100g
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, margarynę i posiekać nożem, na koniec jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części, jedną rozwałkować w foremce na dnie(małym wałkiem lub ręcznie uformować), ponakłuwać widelcem i do lodówki na 30 min, drugą część ciasta zawinąć w folię i do lodówki.

Ser zmielić 2 krotnie w maszynce lub przecisnąć przez praskę.  Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 5 min, odcedzić na sitku.  Następnie posypać je mąką ziemniaczaną, nie będą opadały na spód ciasta. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku na przemian z serem. Następnie dodać rodzynki i skrobię ziemniaczaną, na koniec ubite wcześniej na sztywno białka i delikatnie wymieszać łyżką. Międzyczasie foremkę z ciastem włożyć do piekarnika w 170 stopni na 10 min , podpiec. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować cienko i wyciąć paseczki ,ułożyć z nich na cieście kratkę, po skosie. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 170 stopniach 50-55 min. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny do rondelka , dodać cukier podgrzewać do rozpuszczenia cukru, następnie posmarować lukrem ciasto.

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *