Racuszki z ziemniaków

01.10.2018

Świetny deser,zupełnie nie czuć ziemniaków. Moje dziecko określiło je jako pieczoną bułeczkę:) Smakują obłędnie

Składniki

  • 500 g surowych ziemniaków startych na małych oczkach
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dowolna konfitura
  • cukier puder do posypania

Mleko podgrzać rozrobić w nim drożdże z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać starte ziemniaki, ubite jajka i wyrośnięte drożdże. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Olej rozgrzać na głębszej patelni, nakładać łyżką ciasto i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Na wolnym ogniu aby się nie przypalały. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym. Posypać cukrem pudrem dodać konfiturę i podawać.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *