Pomarańczowa delicja

24.01.2019

Fantastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Delikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam.

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń

  • 1 l świeżego soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • 30 sztuk delicji
  • 2 pomrańcze

Biszkopt

Ubić białka na sztywno, cały czas ubijać i dosypywać po łyżce cukru. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać do formy 25/30 i piec na złoty kolor ok 30 minut. Wystudzić.

Połowę soku pomarańczowego zagotować, w drugiej połowie wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Lekko wystudzić i ciepły budyń wylać na biszkopt. Ułożyć delicje galaretką do góry.

2 galaretki rozpuścić w 700 ml wody ,wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodać rozpuszczone galaretki,wymieszać. Wylać na zastygnięty budyń wstawić do lodówki. Pomarańcze pokroić w plastry i ułożyć na śmietanie, lekko gęstniejącej aby się w niej zatopiły.

Rozpuścić 2 pozostałe galaretki, wystudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia , najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *