Piernik łatwy

 

Piernik łatwy to ciasto, które można zaliczyć do tzw. szybkich i prostych. Ciekawe ciasto,  proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki

  • mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie)
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • dżem 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka

Masa

  • galaretka wiśniowa 1 sztuka
  • dżem wiśniowy 1 słoik

Polewa

  • 1/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wlać do foremki lub tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tortownica 20 cm. Piec około 45 minut w 180 stopni. Po tym czasie, wystudzić przekroić na pół.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Dżem przełożyć do miksera, zmiksować na gładko, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Odstawić do ponownego lekkiego stężenia.

Blat ciasta ponownie ułożyć w formie, polać galaretką z dżemem i przykryć drugim blatem. Odstawić do stężenia na 1 h do lodówki.

Składniki na polewę zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Ciepłą polewą polać ciasto. Można  udekorować w zależności od okazji, posypać cukrową posypką lub rozetki z kremu. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *