Piernik łatwy

26.01.2019

Ciekawe ciasto, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki

  • mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie)
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • dżem 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka

Masa

  • galaretka wiśniowa 1 sztuka
  • dżem wiśniowy 1 słoik

Polewa

  • 1/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wylać do podłużnej foremki keksowej i piec około 50 minut w 180 stopni. Wystudzić przeciąć na dwa ciasta.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Dżem przełożyć do miksera, zmiksować na gładko, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Włożyć do formy 1 blat ciasta, polać tężejącą masą , przykryć drugim blatem ciasta.

Składniki na polewę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Ciepłą polewą polać ciasto. Można posypać cukrową posypką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *