Murzynek na jednym jajku

04.05.2018

Łatwe w wykonaniu ciasto,bardzo smaczne,puszyste z możliwością zastosowania różnych mas do przełożenia. Sprawdza się również jako spód do tortów. Można zwiększyć porcję i upiec w blaszce prostokątnej.

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 120-130 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 słoik dżemu ciemnego( do przełożenia) + 3 łyżki do ciasta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek rumu
  • szklanka posłodzonej mocnej herbaty
  • gorzka czekolada
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kolorowa posypka
  • tortownica 23 cm lub na podwójną porcję blaszka 25/30 cm

Wszystkie składniki włożyć do miksera i wymieszać. Gdyby było zbyt gęste dodać mleka( gęstość powinna być jak gęsta śmietana będzie wtedy puszyste). Wlać do formy i piec około 40-50 minut w 180 stopni. Wyjąć z piekarnika wystudzić. Do herbaty dodać rum. Wystudzone ciasto przekroić, każdą część nasączyć herbatą. Dolną warstwę posmarować dżemem, przykryć górą. Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach kawy, polać równo wierzch ciasta. Posypać kolorową posypką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można przekładać dowolnym ulubionym kremem.

Smacznego:)

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *