Murzynek na jednym jajku

 

Łatwe w wykonaniu ciasto,bardzo smaczne,puszyste z możliwością zastosowania różnych mas do przełożenia. Sprawdza się również jako spód do tortów. Można zwiększyć porcję i upiec w blaszce prostokątnej.

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 120-130 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Syrop

  • kieliszek rumu
  • szklanka posłodzonej mocnej herbaty

Polewa

  • gorzka czekolada
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo

  • kolorowa posypka
  • słoik dżemu, porzeczkowy, malinowy itp
  • tortownica 25 cm lub  blaszka 25/30 cm

Wszystkie składniki włożyć do miksera i wymieszać. Gdyby było zbyt gęste dodać mleka( gęstość powinna być jak gęsta śmietana będzie wtedy puszyste). Wlać do formy( u mnie tortownica 25 cm) i piec około 40-50 minut w 180 stopni. Wyjąć z piekarnika wystudzić.

Do herbaty dodać rum. Wystudzone ciasto przekroić, każdą część nasączyć herbatą. Dolną warstwę posmarować dżemem, przykryć górą. Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach kawy, polać równo wierzch ciasta.

U mnie czekolady jest więcej użyte, posmarowałam również boki ciasta, ale to opcja, można jedynie polać górę ciasta. Jeżeli boki, też mają być polane to trzeba zrobić polewę w podwójnej porcji. Posypać kolorową posypką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można przekładać dowolnym ulubionym kremem.

Smacznego:)

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *