Muffinki mandarynkowo -malinowe

25.10.2018

Można je nazwać po prostu muffinki na bogato:) Jedna z lepszych muffinek jakie jadłam. 

Składniki

Ciasto

  • mandarynki w zalewie 500g
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zalewy z manadynek

Nadzienie

  • 1/2 szklanki 30% śmietanki
  • 70 g twarożku naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 szklanka malin

Krem

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek  wyłożyć papilotkami.Mandarynki odsączyć z zalewy, syrop zachować. Masło utrzeć z cukrem. Do gładkiej masy dodawać po jednym żółtku. Następnie olejek i zalewę z mandarynek 2-3 łyżki. Mandarynki włożyć do mąki wymieszanej z proszkiem wymieszać. Dołożyć masę z jajek i masła i ręcznie wymieszać. Nakładać do papilotek, równo z brzegiem. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy.

Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po trochu serek i dalej ubijać. Na koniec dołożyć maliny zmiksować. Wstawić na 20 minut do lodówki.

Muffinki w środku wydrążamy, można drylownicą do jabłek. lub łyżeczką. W to miejsce wkładamy krem.

Białka ubijamy w misce ustawionej nad parą razem z cukrem. Zdejmujemy kiedy cukier się rozpuści i ubijamy dalej  do momentu kiedy podwoją objętość. Teraz dodajemy po łyżce masła i dalej ubijamy. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki. Następnie schłodzony krem nakładamy na muffinki. Dekorujemy malinami i cząstkami mandarynek.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *