Kostka królowej,ciasto bez piekarnika

04.11.2018

Nazwa sama za siebie już wszystko mówi. Ciasto, iście godne królewskiego podniebienia. Bardzo delikatne,pyszne. Nie wymaga pieczenia:)

Składniki

Krem budyniowy

  • 6 żółtek
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • 150 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 200 g masła

Krem mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego w słoiku

Dodatkowo

  • 300 g herbatników
  • posypka do ciast lub starta czekolada
  • blaszka 20/35

Połowę mleka zagotować razem z cukrem i kremówką, Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Miksować i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Powstanie gęsty krem. Serek mascarpone utrzeć z kremem orzechowym. Na czas przekładania ciasta odstawić do lodówki.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem, ułożyć warstwę herbatników. Pokryć połową kremu budyniowego. Następnie kolejna warstwa herbatników i porcja kremu budyniowego. Przykryć herbatnikami i posmarować kremem mascarpone. Ładnie wyrównać ,posypać posypką lub startą czekoladą. Odstawić na całą noc do lodówki, do stężenia. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *