Karpatka

 

Ciasto bardzo delikatne, krem smakowity. Myślę, że na zbliżające się święta świetnie pasuje. Goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1,5 kostki masła

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę , sól, cały czas mieszać. Kiedy zacznie odstawać od ścianek garnka, zestawić. Chwilę przestudzić, dodawać po jednym żółtku oraz proszek do pieczenia, dokładnie  wymieszać. Podzelić na dwie części. Blaszkę 30/25 wyłożyć papierem wylepić jedną częścią ciasta upiec na złoty kolor w 200 stopni około 20 minut. Druga część w ten sam sposób. Wystudzić.

1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszaj z mąkami i żółtkami,wlej na gotujące się mleko,zamieszaj do zgęstnienia.Przykryj folią odstaw do wystygnięcia.

Masło utrzyj na puch, dalej ubijając dodawaj po łyżce budyniu. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Blat ciasta pokryj budyniem, przykryj drugim blatem. Odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. Krój na spore kwadraty i podawaj.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *