Greckie ciasto pomarańczowe

11.01.2019

Bardzo ciekawe greckie ciasto, które smakuje jak babeczka ponczowa. Aromatyczne i wyśmienicie smakuje. Szczerze polecam.Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 330 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g stopionego masła
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy 1 łyżka

Poncz

  •  800 ml soku pomarańczowego
  • 60 g cukru
  • skórka pomarańczy

Utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać masło dalej ucierać. Następnie wlać sok pomarańczowy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy 20 cm i upiec w 170 stopni ok 45 minut lub do suchego patyczka.

Sok pomarańczowy zagotować z cukrem, chwilę wystudzić.

Upieczone ciasto lekko wystudzić, włożyć do miski o średnicy większej od ciasta. Wlać ciepły syrop pomarańczowy. Odstawić, aż ciasto wchłonie całkiem syrop. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *