Greckie ciasto czekoladowe na piwie

13.01.2019

Mocno czekoladowe ciasto o wspaniałym smaku. Można upiec w formie babki lub w  tortownicy. Jeżeli będziemy chcieli zrobić wersję na bogato, można przełożyć kremem z serka mascarpone. Pyszne, szczerze polecam.

Składniki

  • 220 ml ciemnego piwa
  • 230 g masła
  • 60 g kakao
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Polewa

  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Piwo podgrzać razem z masłem. Dodać kakao podgrzewać do połączenia składników. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z sodą i dodać do masy. Na koniec wlać piwo z masłem, dokładnie zmiksować. Formę na babkę wysmarować tłuszczem ,posypać tartą bułką, wylać przygotowane ciasto. Piec w 180 stopni ok 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z formy wystudzić.

Składniki polewy podgrzać w rondelku na wolnym ogniu. Wymieszać na jednolitą masę,bez grudek. Wystudzone ciasto polać polewą, można udekorować posypką.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *