„Flapjacks”- amerykańskie naleśniki

10.04.2018

Uwielbiane w całej Ameryce, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem. Ja swoje naleśniki podałam z gorącym sosem jagodowym i kleksami bitej śmietany. Są delikatne i bardzo puszyste, to było mniam , mniam.:))

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli

Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać maślankę, olej i wymieszać. Na koniec dodać przesiane sypkie produkty i razem zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej tłuszczem na złoty kolor, z obydwu stron. Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Smacznego:)

Share Button

Jedna myśl na temat “„Flapjacks”- amerykańskie naleśniki”

  1. Good post. I study something more challenging on completely different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to learn content material from different writers and practice somewhat one thing from their store. I ddgedeeeddgd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *