Figowy deser

 

Figi z miodem to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Można podawać z jogurtem greckim. Sok z pomarańczy można zastąpić 2-3 łyżkami porto.

Składniki

  • 9 sztuk świeżych fig
  • sok z 1 pomarańczy
  • gorgonzola 100 g
  • miód 2 łyżki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • opcjonalnie zamiast soku 2-3 łyżki porto

Figi umyj,6 sztuk natnij na krzyż z 3 pozostałych wybierz łyżeczką miąższ do miseczki. Wymieszaj z sokiem i miodem. Olej kokosowy rozgrzej na patelni, podsmaż na nimi figi kilka minut. Polej przygotowanym sosem i podgrzej około 2-3 minut aż się skarmelizuje. Łyżką polewaj figi i dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzole, wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *