Czekoladowiec z sosem karmelowym

29.10.2018

Fantastyczne czekoladowe ciasto. Nasączone sosem karmelowym i mlekiem skondensowanym  smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy

Dodatkowo

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • sos karmelowy według przepisu http://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • tortownica 23 cm
  • tabliczka czekolady opcjonalnie do posypania ciasta

Płynne składniki na ciasto połączyć ze sobą razem z cukrem. Następnie przesiać do miski wszystkie sypkie składniki, połączyć z płynnymi. Na koniec dodać wrzątek i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec do suchego patyczka w 180 stopni około 45 minut.Po upieczeniu odstawić na około 5 minut. Następnie trzonkiem od łyżki, tłuczka itp zrobić na cieście, na wierzchu, otwory,  dość gęsto. W otwory wlewać mleko skondensowane( ok 1/2  puszki) oraz sos karmelowy ( około 1/2 przygotowanej porcji)http://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/ Odstawić do zastygnięcia.

Masa śmietanowa

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i wlać do śmietany. Dokładnie wymieszać . Kiedy nie co stężeje wyłożyć na wierzch ciasta,wyrównać. Wierzch ozdobić sosem karmelowym. Podawać polane sosem karmelowym lub posypane tartą czekoladą.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *