Ciasto z kokosem

02.06.2018

Bardzo proste ciasto w stylu mazurka. Masa kokosowa daje wyśmienity smak. Musicie koniecznie upiec, bardzo smaczne ciasto i nie wymaga ani specjalnych zdolności, ani zbyt dużo czasu.

Składniki

  • 1 szklanka śmietany kremówki {36%}
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 250 g orzechów włoskich mielonych  {mogą być inne orzechy}
  • 375 g margaryny
  • 1 -1,5 szklanki cukru { można masę spróbować po dodaniu 1 szklanki może być wystarczająca ilość 1 szklanka  cukru)
  • mała paczka rodzynek
  • mały rum (opcja)

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

Rodzynki namoczyć w rumie. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Śmietanę ubić na sztywno, dodać obydwa cukry wymieszać. Dodawać po jednym jajku dalej miksować. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko. Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem wylać ciasto i do piekarnika na 30-40 minut (do zrumienienia i suchego patyczka).Wystudzić

Masa

Rodzynki odsączyć i wszystkie składniki wymieszać, podsmażyć na patelni lub rondelku około 10 minut.  Ciasto posmarować powidłami. Gotową masę wyłożyć na  powidła i wstawić do piekarnika, do czasu zrumienienia wierzchu ciasta na złoty kolor.

Smacznego:)

ZapiszZapisz

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *