Ciasto czekoladowe Shirley

09.08.2018

Bogate,wilgotne ciasto czekoladowe. Może posłużyć jako spód do tortów. Można przekładać kremami, polać polewą,  lub galaretką jak u mnie, bądź bez niczego. Zawsze smakuje wyjątkowo.

Składniki

    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) wrzątku
    • 2 galaretki wiśniowe opcjonalnie

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką  tortownice o średnicy 23 cm lub blaszkę 24/30 W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Wylać równomiernie do przygotowanej blaszki,tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w blaszce przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki by całkowicie ostygł.Polać tężejącą galaretką i do lodówki .

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *