Ciasto cytrynowe

22.02.2018

W dniu dzisiejszym na powitanie, moja słodka propozycja, ciasto cytrynowe, lekkie i orzeźwiające. Starannie przygotowane zawsze ładnie wyrasta. Może stanowić podstawę do przekładania różnymi kremami. Moje jest przełożone cienką warstwą kremu z serka mascarpone. Można również nasączyć syropem cytrynowym.

Składniki

  • 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
  • 4 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -2,5 szklanki cukru( u mnie jest 2 było ok )
  • 8 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • olejek pomarańczowy lub cytrynowy
  • skórka z 2 cytryn( starta na drobnej tarce)
  • szczypta soli
  • blaszka u mnie była 32/24

Krem:

  • serek mascarpone 500g
  • 1 mała śmietana kremówka
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • fix do śmietany
  • starta skórka z cytryny (opcja, starta na drobnej tarce)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy z masłem na puszystą masę, kilka minut. Zróbmy to starannie wtedy ładnie wyrasta i jest puszyste. Kiedy masło tworzy puszystą gładką masę dalej ubijamy dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko i olejek, dalej miksujemy. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dosypywać do ciasta dalej mieszając. Na koniec dodać skórkę, delikatnie wymieszać wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1h Kiedy zbyt mocno się podpieka na wierzchu, przykryć wierzch folią aluminiową.

Krem przygotowanie:

Kiedy ciasto się piecze przygotujmy krem, jeżeli chcemy ciasto przełożyć, w wersji bez kremu, pomijamy ten krok. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pilnować aby nie ubić zbyt mocno, pod koniec ubijania dodać fix do śmietany. Gdy masa gotowa wkładamy serek i miksujemy, na koniec skórkę z cytryny. Jeżeli chcemy bardziej słodki możemy dosłodzić.Krem do lodówki, zanim ciasto się upiecze i wystygnie krem stężeje.

Upieczone ciasto przekroić na pół lub nawet na 2 placki (wedle uznania) i przełożyć kremem. Można też nasączyć wodą z cukrem i cytryną.Wierzch ciasta polukrować i posypać startą cytryną. Wstawić do lodówki na 2h, jeżeli wersja bez kremu, po wystudzeniu można się częstować.

Lukier: szklankę cukru zagotować z sokiem z cytryny do rozpuszczenia cukru,polać  równomiernie ciasto.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *