Ciasto bezowe z orzechami

08.11.2018

Wyjątkowe ciasto bezowe, które z pewnością zmusi nas do zjedzenia kolejnej porcji. Bądźmy przygotowania do częstego pieczenia jak już raz pojawi się na stole.

Składniki

Beza

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem orzechowy

  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
  • 150 g masła

Sos karmelowy: http://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/

Dodatkowo

  • orzechy włoskie około 250 g

Białka ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dosypujemy porcjami cukier. Produkty sypkie wymieszać, następnie dodawać partiami i dalej mieszać łyżką. Na koniec dodać ocet dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, narysować 2 prostokąty , zostawiając przerwę między nimi. Wyłożyć bezę dzieląc ją na połowę. Piec 5 minut w 170 stopni, następnie 2 godziny w 120 stopni. Wyłączyć i studzić w otwartym piekarniku.

Serek mascarpone miksujemy z kremem orzechowym. Dodajemy masło i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy połowę orzechów i mieszamy łopatką.

Sos karmelowy przygotować według przepisu :http://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/

Bezy przełożyć kremem orzechowym. Przykryć drugim blatem bezowym, polać przygotowanym sosem karmelowym. Wierzch posypać orzechami. Odstawić do lodówki na 2 h.

Smacznego:)

Share Button

4 myśli na temat “Ciasto bezowe z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *