Ciasto 3 BIT bez pieczenia

13.10.2018

Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani specjalnych zdolności cukierniczych. Zachęcam do zrobienia z pewnością się każdemu uda:)

Składniki

Krem tofi

  • 2 puszki masy kajmakowej
  • kostka masła 200 g

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła 200 g
  • cukier waniliowy

Krem śmietanowy

  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • duża paczka herbatników
  • tabliczka czekolady 100 g
  • tortownica kwadratowa 24/24

1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane mleko z mąką cały czas mieszać, gotować do zgęstnienia. Odstawić przykryte folią spożywczą do wystygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli, wylać na papier do pieczenia i uformować prostokąt jak najcieńszą warstwę. Odstawić do zastygnięcia.

Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy kajmakowej i dalej ucierać.Tortownicę wyłożyć papierem( tylko dno) Ułożyć herbatniki następnie masę kajmakową, przykryć herbatnikami.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej i ucierać tylko do połączenia z masłem.Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,(około 2 łyżki wody) niech namięknie. Następnie dolewamy ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na herbatniki.

Czekoladę zeskrobać płaskim nożem,tworząc wiórki. Ustawiamy nóż poziomo na papierze z czekoladą i ciągniemy go dociskając do powierzchni. Wiórkami posypać wierzch ciasta.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *