Bułki śniadaniowe z pieca chlebowego

06.05.2018

Od 2 tygodni mam piec chlebowy, który został wykonany we własnym zakresie. Nie znaliśmy się na budowie pieca chlebowego ale przy pomocy internetu, wiedzy starszych osób z rodziny, udało się i działa:)) Dziś zaprezentuję bułeczki drożdżowe z pieca. Można upiec w piekarniku bo nie każdy posiada piec. Ale ten zapach bułeczek z pieca przypomina mi moje dzieciństwo. Ciasta pieczone przez babcię w piecu chlebowym, były fantastyczne.  Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Niech podrosną. Masło rozpuścić, jajka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, jajka, masło, posolić. Całość wyrobić na jednolitą masę.Przykryć odstawić na 1 h niech wyrośnie. Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce. Piec w piecu chlebowym(rozgrzanym wcześniej około 2h) w 180-170 stopni około 20-30 minut( do zrumienienia). W piekarniku w 180 stopni 20 minut.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *