Babka cytrynowo-pomarańczowa

 

Delikatna babka pełna aromatu cytryny i pomarańczy. Wzbogaci nasz stół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 6 jajek
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • kilka kropel barwnika
  • posypka kolorowa

Sparzyć cytrusy, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem, dodać skórkę oraz sok, wymieszać. W trakcie mieszania dodawać po jednym jajku. Na koniec przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 50 minut( do suchego patyczka)

Lukier

Cukier puder wymieszać razem z wodą na gładki dość gęsty lukier, dodać dowolny barwnik. Wystudzoną babkę polać na czubku lukrem od razu ozdobić posypką

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *